Protokoll
Nu kan ni läsa domarkommittens senaste mötesprotokoll.
Information från domarkommitten
Domare
Vi behöver bli fler domare! Vi behöver både pet- och rasdomare!
Hör av dig till mig om du är intresserad.
domarkommitten@svenskamarsvinsforeningen.se
Årsboken
From nästa år behöver vi en ny redaktör till årsboken. Helena Rehnström har gjort årsboken i många år men känner nu att det är dags att någon annan tar över. Är du intresserad så hör av dig till: domarkommitten@svenskamarsvinsforeningen.se
Material till Marsvins Magazinet
Vilka rastema vill du läsa om i kommande nr av MM?
Vill du bidra med en artikel?
Skicka in det till mm@svenskamarsvinsforeningen.se.
//DKs styrelse via Anja
STATUS L80 & JORDBRUKSVERKET
Nedan finner du den skrivelse som föreningen skickat till Jordbruksverket samt svaret från dem. Vi väntar nu på inbjudan till samråd. Vi kommer att ha L80 som en punkt på dagordningen på stämman som hålls digitalt 2025-04-27.
Skrivelse till Jordbruksverket angående föreskrifter för djur som hålls för sällskap och hobby (L80) 2025-04-01
Svenska Marsvinsföreningen (SMF) vill härmed framföra synpunkter på de föreslagna, och nu tillbakadragna, ändringarna i föreskrifterna för sällskaps- och hobbydjur. Vår målsättning är att bidra med vår omfattande kunskap och erfarenhet för att säkerställa att det nya regelverket baseras på både vetenskapliga och praktiska erfarenheter som främjar marsvinens välfärd.
SMF bildades 1983 och är en ideell förening som arbetar för att främja marsvin som sällskapsdjur genom att sprida skötselråd, utveckla sund avel och anordna utställningar.
Vi samarbetar med smådjursföreningar och specialistveterinärer både i Sverige och utomlands, vilket gör att vi har aktuell kunskap om djurvälfärd och regelverk för smådjur världen över. Vi är en del av den europeiska smådjurklubben Entente Européenne d’Aviculture et de Cuniculture (EE), som har en svensk ordförande.
Genom vårt samarbete med försäkringsbolaget Agria har SMF:s medlemmar rabatt på veterinärförsäkringar för att uppmuntra till att marsvin får den medicinska vård de behöver. Marsvin är ett omtyckt sällskapsdjur för alla åldrar och vi märker en ökad efterfrågan på att kunna ge djuren bra veterinärvård i takt med att antalet marsvinskunniga veterinärer i Sverige ökar.
Att köpa marsvin genom en registrerad uppfödare i SMF innebär att få livslångt stöd av uppfödaren efter köp. Marsvinen har fötts upp efter SMF:s regelverk som innebär att uppfödaren måste erlägga kunskapsprov och förbinda sig att inte avla på djur med ärftliga sjukdomar eller avla på parningskombinationer som kan ge upphov till missbildningar, till exempel Lethal White. Vidare ställer SMF krav på maximalt antal kullar som en hona får bära per 12-månadersperiod. Föreningen har världens största och äldsta registreringsprogram för marsvinsraser. Uppfödare i föreningen arbetar med linjer som är mer än fyrtio år gamla. Dessutom har Sverige en unik marsvinsras, den strävhåriga långhårsrasen Lunkarya.
Inför vårt svar på remissen har vi förberett återkoppling till förslaget till nya föreskrifter. Vi vill kort ta upp några i denna skrivelse.
Burstorlek
SMF anser att den föreslagna burstorleken är orimlig och saknar vetenskapligt underlag. Vi rekommenderar idag en burstorlek på 120 x 60 cm för två marsvin, vilket är mer än dubbelt så stort som Jordbruksverkets nuvarande föreskrift. Marsvin är flockdjur och därför är det inte rimligt att utöka burytan med de föreslagna dimensionerna för varje nytt marsvin i flocken.
Vår medlemsenkät, genomförd under mars, som besvarades av 107 medlemmar av 190 möjliga, visar att:
· 92 % har större burar än Jordbrukverkets minimikrav
· 71 % följer SMF:s rekommendationer
· 45 % uppger att de inte kan fortsätta ha marsvin om de nya burstorlekarna blir verklighet
· 24 % skulle behöva minska antalet djur
Om föreslagna burmått genomförs riskerar betydande avelsarbete att försvinna och efterfrågan på marsvin att minska. Köpare måste i stället vända sig till zoobutiker som importerar djur från grossistsmiljöer med lägre djurvälfärd.
Avvänjning av ungar
Angivet antal veckor och vikt i förslaget grundar sig på missförstånd. Marsvinshanar kan bli könsmogna strax före fyra veckors ålder, vilket kräver att de separeras från mamman och systrarna i tid för att undvika oönskad avel. SMF rekommenderar däremot att ungar flyttar till ett nytt hem vid tidigast fem veckor och en vikt på minst 300 gram, för att de ska klara omställningen på ett säkert sätt.
Underlag i buren
SMF stöder kravet på strö som underlag och avråder från trenden att använda tyg och fleece. Vår erfarenhet visar att dessa material kan öka risken för urinvägsinfektioner och tassproblem, samt innebära en fara om marsvinen tuggar på och sväljer textiltrådar.
C-vitamintillskott
Nuvarande skrivning kan tolkas som att tillskott av C-vitamin är nödvändigt. SMF motsätter sig den skrivningen och föreslår i stället: ”Marsvinsägare ska tillse att djuren dagligen får C-vitamin via kosten.”
Studier visar att överdosering av C-vitamin kan orsaka urinsten, vilket är svårbehandlat och smärtsamt för marsvin. Ett balanserat intag genom C-vitaminrika grönsaker, som paprika och kål, är det bästa alternativet. På vår hemsida informerar vi om vilka mängder och grönsaker man kan ge.
Krav på bolådor
Marsvin använder inte bolådor och vi föreslår därför att marsvin undantas från detta krav.
Grovfoder
SMF stöder förslaget att minst 80 % av marsvinets foder ska bestå av hö eller gräs och rekommenderar detta redan inom föreningen.
Bristfällig konsekvensanalys Konsekvensanalysen tar inte hänsyn till marsvinens betydelse som sällskapsdjur. Studier visar att husdjur bidrar till ökat välbefinnande för människor. Marsvin har en etablerad roll i svenska hem och ett seriöst avelsarbete sker inom SMF. Om de föreslagna burstorlekarna genomförs riskerar den kompetens och erfarenhet som byggts upp under årtionden att försvinna.
Vi förväntar oss att SMF involveras i det fortsatta arbetet med att utforma föreskrifterna och står till förfogande för möten och dialog. Med vår långa erfarenhet och breda kunskap om marsvinens behov kan vi bidra med värdefull expertis för att skapa ett välgrundat och genomförbart regelverk. Vi ser fram emot samarbete.
Svarte 250331
Lena Tysk, samordnare för remissarbetet
Emma Harderup, ordförande SMF
Svar från Jordbruksverket 2025-04-01
Hej!
Tack för mail och era synpunkter. Vi tar dem med oss i vårt fortsatta arbete.
Hälsningar Christina
Christina Nordin
Generaldirektör
Jordbruksverket
Besöksadress: Skeppsbrogatan 2, 553 29 Jönköping
Tfn 036-15 58 10 Christina.Nordin@jordbruksverket.se
www.jordbruksverket.se
Det är inte över ännu!
Bästa medlem i Svenska Marsvinsföreningen! Vi kände alla en viss lättnad när Jordbruksverket drog tillbaka sitt förslag om bland annat minsta burstorlek på 3 m³. I tillbakadragandet nämndes kallelser till kommande samråd.
Ett samråd behöver inte med automatik innebära att förslaget ändras. Styrelsen i samarbete med domarkommittén och lokalavdelningarna arbetar med fullt fokus på att finna en bra strategi för ett kommande samråd, som vi tror kan komma snart.
Vi behöver få in fler kloka tankar, motiveringar och argument från våra medlemmar. Vi ber alla medlemmar att skicka det till sina respektive lokalavdelningar som sammanställer och skickar vidare. Det är bråttom!
Ett varmt tack till de 107 medlemmar som svarade på vår anonyma enkät som nu är stängd. Då vi fortfarande arbetar på stragegin kommer vi inte att dela med oss av alla delar av enkäten förrän slutgiltigt beslut är taget. Vi hoppas på förståelse.
Vi vill dock dela följande svar:
Gällande Jordbruksverkets förslag att ändra reglerna
Jordbruksverket gör nu omtag och har dragit tillbaka förslaget om bland annat nya burstorlekar. SMF kommer att kallas till samråd. Det är fortfarande viktigt att få in alla medlemmars åsikter. Har du inte hunnit svara på enkäten kan du kontakta din lokalavdelning.
MarsvinsMagazinet 1-25
Nu finns MarsvinsMagazinet 1-25 tillgängligt under medlemssidorna.
Marsvinsgenetik grundkurs
SMF Väst inbjuder till Marsvinsgenetik grundkursVill du lära dig mer om marsvinsgenetik? Välkommen att anmäla dig till vårens grundkurs i marsvinsgenetik hos SMF Väst. Kursen ges digitalt via Teams uppdelat på tre avsnitt/kursdagar: 16/3, 6/4, 4/5 kl 17-19.
Mer info & anmälan>> PDF
Behov av ny redaktör till årsboken
From nästa år behöver domarkommittén en ny redaktör till årsboken. Helena Rehnström har gjort årsboken i många år men känner nu att det är dags att någon annan tar över.
Är du intresserad så hör av dig till domarkommitten@svenskamarsvinsforeningen.se
Ny Facebooksida – Marsvinsakuten
Nu har SMF startat upp ytterligare en fb sida Marsvinsakuten, rådgivning om skötsel, sjukdomar och beteende. Erfarna medlemmar är administratörer och svarar på frågorna som kommer.
Regelverk för att undvika smittor
Inför projektet med att slopa incheckning vid utställning har detta regelverk (finns under stadgar och regler) tillkommit för att alla ska göra sin del för att undvika smittor. Läs gärna.
Domarkommitten
Regelverk uppdaterat
God fortsättning önskar Domarkommitten . I år är det flera nya större förändringar, ta en stund och läs igenom regelverket, alla ändringar är gulmarkerade. Vill ni fördjupa er i besluten, läs även DK senaste protokoll, DK har kartlagt hur andra föreningar hanterar incheck, svamp mm och även haft diskussion med veterinärer. Både domare och lokalavdelningar har varit delaktiga i besluten.
Stadgar och regler
Dessa är de stora förändringarna:
– Hälsokontroll tas bort under 250101–251231 och följs upp i särskild utvärdering. Detta innebär en stor förändring eftersom incheckning slopas. Både utställare, domare och arrangörer har ett ansvar i detta.
– Ny riktlinje för ringorm med beaktande av omvärlden.
– Static lice i mindre omfattning medför poängavdrag istället för diskvaifisering.
– Vid symtom på svamp/ringorm på ett marsvin under utställning, PR visning stängs av 8 veckor. Kan hävas med veterinärintyg. Domaren beslutar om detta.
– Klassindelning för honor och hanar införs igen i samtliga klasser
Registrera era champions i tid
Hej alla
Har era marsvin blivit champion / klippt långhårschampion – multi champion / klippt långhårsmultichampion under 2024 så skall dessa registreras senast den 15/1-25.
Hur ni kan regga dessa kan ni läsa i regelverket samt under Championatsregistrering.
Ändrade medlemsavgifter och fortsatt gratis medlemskap via uppfödare 2025
Nu börjar det bli dags att betala in medlemsavgiften för 2025.
Detta gäller även för alla som har varit gratismedlemmar genom regis-
trerat uppfödare under 2024 och som vill fortsätta vara medlem.
För att fortsätta vara medlem betalar du in medlemsavgiften på SMF Riks plusgiro: 47 43 94-4 eller via Swish: 1233985389
Var noga med att ange namn och mailadress. Det som inte får plats i med-
delandefältet såsom adress, och om du vill telefonnummer och födelseår,
skall skickas till medlem@svenskamarsvinsforeningen.se
OBS: Nya medlemskapsavgifter!
Medlem, helår: 350:- (januari-december)
Familjemedlem under 16 år: 100:-
Familjemedlem över 16 år: 200:-
(Gäller från och med det året de fyller 16 år)
Bosatt utanför Sverige: 350:-
Gratis medlemskap fortsätter
Gratis medlemskap för personer, som har köpt djur av registrerad
uppfödare, fortsätter även under 2025.
Detta betyder att alla registrerade uppfödare har möjligheten att erbjuda
sina köpare, som ännu inte har varit medlemmar i SMF, gratis
medlemskap för 2025.
Marsvins registrering
Riks har beslutat att helt sluta att sälja och använda registreringsmärken, de slutar helt gälla från 1 juli.
Fota era märken och bifoga kontonummer så köper riks tillbaka era märken.
Samma gäller om er lokalavdelning har kvar märken.
Återköp senast 31 december 2024.
Kontakta mig med bild och kontonummer på:
kassor@svenskamarsvinsforeningen.se
Från 1 juli gäller endast swishbetalning. Ny registreringsavgift är 40kr/kull oavsett antal ungar. Betala gärna in registreringsavgiften för flera kullar i samma swish, om ni registrerar flera kullar vid samma tillfälle.
Swish marsvinsregistrering: 1230200402 (OBS: Var noga med rätt swishnummer)
/Johanna, kassör riks
Registrera digitalt: https://www.svenskamarsvinsforeningen.se/registrering/
Eller med blanketten: http://www.svenskamarsvinsforeningen.se/blandat/Reg%20Blad1.pdf
Info: Digital registrering
Hej uppfödare!
När ni registrerar flera kullar digitalt vill vi gärna uppmuntra er att inte swisha separat för varje kull, eftersom varje swish kostar föreningen 2 kr oavsett storlek.
Vi tipsar istället om att:
1. Räkna ut totalsumman för alla kullar ni ska registrera.
2. Swisha den summan till vårt swishnummer för registrering. Som meddelande skriver man medlemsnummer, datum och antal registreringar. 3. Ta en skärmdump, och bifoga sedan samma skärmdump i varje formulär för kullregistrering.
Kontrollera gärna en extra gång att det är rätt nummer ni swishar till också, för vår kassör lägger mycket tid på att leta upp registreringsavgifter som istället hamnat hos lokalavdelningar, på numret för medlemsavgiften osv.
Nummer för registreringar: 123 020 04 02
Man kan själv lägga till favoriter i sin swish och döpa dem till t.ex. ”SMF reg” och ”SMF Sydväst” om man vill kunna skilja dem enkelt åt.
Med vänlig hälsning, SMF Riks
Om föreningen
Svenska Marsvinsföreningen, ofta förkortad SMF, är en förening för alla som är intresserade av marsvin. Föreningen bildades 1983 av ett antal entusiaster främst för att man ville utveckla aveln med rasrena marsvin. Ett annat av föreningens mål är att sprida kunskap om marsvin och deras skötsel. Läs mer: Föreningen
Bli medlem
Funderar du på att bli medlem i SMF? Medlemsskap kostar 350 kr för ett helt år (jan-dec). Som medlem får du tillgång till all vår verksamhet samt medlemstidningen MarsvinsMagazinet.
Läs mer: Bli medlem