Ringorm är en smittsam, zoonotisk (infektion som kan överföras mellan djur och människa) hudinfektion orsakad av mikroskopiska hudsvampar (dermatofyter), och har ingenting med ormar att göra. Ringorm förekommer hos både människor och djur. (källa: sva.se)
Symtom och diagnos
Ringorm visar sig oftast som ringformade röda och flagnande utlag på huden. Det kan visa sig i hårlösa fläckar, men marsvin kan också vara symtomfria bärare. Marsvin är sällan påverkade eller har klåda av utslagen. Huvud och öron är vanliga ställen för utslag, men de kan uppstå på hela marsvinets kropp. Oftas startar det på kroppen men upptäcks först på synliga delar. Provtagning hos veterinär är enklaste sättet att få rätt diagnos och behandling. Behandla inte själv innan! Inkubationstiden varierar från dagar till veckor.
Behandling och sanering
Behandling av ringorm kan vara besvärlig och långvarig. Alla marsvin i hushållet kan behöva behandlas, följ veterinärens rekommendationer. Att lokalt endast applicera salva på utslagen tar bara bort symtomen på det marsvinet samt kan ge felaktiga resultat vid provtagning. Efter diagnos skriver veterinären ut lämplig medicin. Behandligen kan behöva upprepas under en period och sanering sker parallellt. Prata med veterinären för lämpligt tillvägagångssätt.
Så länge svampsporer finns så är risken hög för återsmitta, därav är sanering av miljön viktig. Ringormssporer dör i högre temperaturer, textilier kan tvättas i 60grader. Trä och annan inredning kan värmas upp i exempelvis ugn eller bastu. Burar och övrig miljö torkas av med svampdödande medel såsom Virkon.
Förslagsvis kan det vara bra att bada nya marsvin, eller marsvin som varit på ex utställning, med spordödande medel innan de får träffa övriga marsvin i hemmet.
Om människor får ringormsutslag kan de ta lång tid att behandla, i värsta fall kan hudproblemen bli svåra. Kontakta läkare om du misstänker att du smittats med ringorm.
Svenska marsvinsföreningens riktlinjer
SMF rekommenderar att marsvinsägare som har/haft ringorm avhåller sig från utställning och pr visning med det smittade marsvinet i minst 4 veckor efter avslutad av veterinär ordinerad behandling och sanering av buren där marsvinet bor. Burkompisar kan med fördel också behandlas.
Även sanering av transportlådor och utställningsutrustning (plattor, handdukar, kammar etc.) ska rengöras/saneras innan dessa tas i bruk igen. Detta för att minimera risk för smittspridning.
Kom ihåg att alltid kontrollera marsvinen innan avfärd till utställning. Vid minsta misstanke om smitta, lämna då marsvinet hemma.
Efter utställning är det en bra förebyggande åtgärd att bada marsvinen innan de sätts tillbaka i sina burar och rengöra transportlåda och utställningsutrustning.