Ibland blir det mycket prat om grönsaksmängder och val av kraftfoder. Men inget av det där spelar ju någon roll ifall man inte fått grunden på plats. Det definitivt, tveklöst, ohotat och absolut viktigaste i ett marsvins kost är HÖ. Hö är det vad man kallar grovfoder, och ska utgöra minst 80% av intaget. Det är inget som ett vildmarsvin på de sydamerikanska grässlätterna behöver bekymra sig över, men för tammarsvin hemma i burarna kan det bli ett stort problem. Detta eftersom:
Hö/gräs innehåller de kiselämnen som naturligt slipar och håller efter marsvinets tänder.
Det är så naturen tänkt ut det för att betesdjur ska kunna göra sitt jobb i den biologiska näringscykeln. Marsvin som inte äter tillräckligt med hö kan få besvär med övervuxna kindtänder vilket gör det svårare och svårare att äta. Till sist bildar kindtänderna som en brygga över tungan och djuret dör en plågsam och utdragen svältdöd. Eftersom man inte kan se kindtänderna bara genom att öppna marsvinets mun (veterinär med specialinstrument krävs) är det tyvärr många marsvin som går det här ödet till mötes med den enda förklaringen att det ”slutade äta”.
Hö/gräs innehåller de kostfiber som marsvinets matsmältningssystem är helt beroende av.
Marsvin är liksom hästar enkelmagade grovtarmsjäsare (till skillnad från idisslare) och bryter ner huvuddelen av sin föda i grovtarmspassagen. Det är ett sinnrikt och effektivt system, men även väldigt känsligt för rubbningar. Marsvin som äter för lite hö kan få besvär med mikrofloran i tarmen vilket försvårar upptaget av vätska – med uttorkning, organsvikt och döden som följd. Det kontinuerliga höätandet är så viktigt att marsvin till och med är undantagna fasteregeln inför operation, istället instruerar veterinärerna en att stoppa gott om hö i transporten.
Att friska marsvin äter för lite hö kan bara bero på följande:
! De har inte tillräcklig tillgång på hö.
Marsvins hö ska aldrig portioneras eller snålas med på något sätt. De ska ha FRI TILLGÅNG på hö och nytt hö ska fyllas på ofta, minst två gånger om dagen. Ett marsvin kan inte under några omständigheter erbjudas för mycket hö. Med fri tillgång på hö förbrukar ett vuxet marsvin mellan 3-5 kg i månaden, beroende på hökvalitet.
! Intaget av hö försvåras på något sätt.
Höhäckar, höbollar och liknande ska inte förekomma! Marsvin är som sagt betesdjur, med munnarna på undersidan av kroppen. De ska inte behöva sträcka sig, stå på bakbenen eller riskera att fastna någonstans bara för att komma åt sitt hö. Då äter de mindre av det än de hade gjort annars. Hö serveras bäst i högar på burgolvet. Man kan även trycka in lite i tunnlar, lägga uppe på hus och i papperspåsar för stimulans/berikning. Ja, marsvin är usla på att hushålla med sitt hö. De hoppar bomben i det, rullar sig i det, sprider ut det och framför allt kissar ner det under tiden de äter. Sedan vill de ha nytt. OCH SÅ SKA DET VARA. När man budgeterar sina marsvinsutgifter så ska detta finnas med i beräkningarna.
! Höet är av undermålig kvalitet.
Det tunna pressförpackade höet man kan köpa i mataffären är nog det sämsta som går att finna. Vill man sina marsvins bästa så lär man sig lite mer om hökvalitet och var man kan få tag på bra hö. Oftast är det genom att köpa direkt från bonde eller stall, men vissa djuraffärer säljer även närproducerat så kallat premiumhö (om man inte har så många marsvin, annars blir det rätt dyrt). En bra tumregel är att marsvin vill ha torrt förstaskördshö med blandad struktur (varken för tunt eller för grovt), det ska vara grönt och väldoftande och gärna innehålla mycket småax och vippor. Finns det dessutom lite ängsblommor i blir de överlyckliga. Har man köpt sina marsvin av en seriös uppfödare kan man be denne om tips på var man hittar bra hö.
! De får för mycket av det andra. Äter sig mätta innan middagen. Det här är något som även de kunnigaste måste påminna sig själva om ibland. Marsvin bryr sig inte ett dugg om det där med 80% grovfoder, de har ingen karaktär alls när det kommer till godsaker. Och precis som det inte regnar morötter och paprika över grässlätterna i Peru måste vi se till att det inte finns i överflöd här. Hur gulligt de än tigger.
Läs mer här om hur mycket grönsaker du ska servera dina marsvin: Klick
Hö alltså. Vill man ha friska och välmående marsvin finns det ingen bättre försäkring.