Ibland finns det situationer där ett marsvin behöver opereras. Detta kan ha olika orsaker till exempel kastrering, äggstockscystor, urinstenar, tumörer, ögonskador med mera.
Men vad behöver man tänka på för att vara lite mer förberedd?
Val av veterinär
Även om marsvin är rätt vanliga sällskapsdjur nuförtiden så räknas de som exotiska djur. Detta gör att det inte alltid är lätt att hitta rätt veterinär då inte alla är marsvinskunniga. En exoveterinär är alltid att föredra.
Tyvärr är det dock så att det inte finns lika många exoveterinärer som vanliga smådjursveterinärer. Det kan därför vara bra att undersöka vilka smådjursveterinärer som finns i närheten och som kan lite mer marsvin samt var närmaste exoveterinär finns. Båda adresser ska finnas tillgängliga redan innan ett marsvin blir sjukt. När det gäller operationer är det alltid värt att köra en längre bit till exoveterinär, medan lättare åkommor kan behandlas hos en vanlig smådjursveterinär som kan lite mer marsvin.
Smådjursveterinär
Vanliga smådjursveterinärer saknar specialutbildning för exotiska djur och därför kan det hända att ett marsvin blir felbehandlat. Dock behöver det inte betyda att de inte kan något alls om marsvin. Det finns en del smådjursveterinärer som har ett eget intresse och är mer pålästa än andra trots att de saknar specialutbildningen. När man ringer till veterinären kan det därför vara bra att höra om tjänstgörande veterinär har erfarenhet av marsvin. Vanliga åkommor som ögonskador, ringorm/svamp, ohyra, lunginflammation, urinvägsinfektion kan ofta en vanlig smådjursveterinär diagnosticera och behandla.
Exoveterinär
En exoveterinär är en specialutbildad veterinär för exotiska djur. Deras utbildning omfattar en mer djupgående basutbildning samt kurser, litteraturstudier och vetenskapliga arbeten. Dessutom tillkommer erfarenheten inom behandling av just exotiska djur i mycket större omfattning än vad en vanlig smådjursveterinär har.Marsvin är känsliga patienter och framför allt operationer är inte det lättaste. För bästa resultat är erfarenheten viktig och detta gör exoveterinär till förstahandsvalet när ett marsvin är sjukt, behöver opereras med mera.
Före operation
Marsvin är väldigt känsliga patienter. Deras mage och tarmsystem måste alltid jobba och redan några timmar utan mat kan göra att hela systemet hamnar i obalans. Därför får marsvin aldrig fasta inför en operation. Har man bokat en tid till operation och fick tillsagt att marsvinet inte ska äta så ska man avboka direkt och byta veterinär. Det är helt normalt att man som ägare blir nervös när ens lilla vän behöver opereras. För att inte glömma viktiga saker kan man skriva en lista med till exempel djurets uppgifter, förändringar som man har upptäckt samt frågor man har.
Förbered hemmaburen genom att lägga ut filtar, handdukar, lakan eller liknande i denna. Det går också bra att lägga tidningar under. Bottenmaterial som spån kan reta och damm/smulor kan fastna i operationssåret. Hö kan antingen bindas upp eller så kan man använda sig av till exempel pappersrullar att stoppa höet i för att minska utspritt hö i hela buren, vilket kan fastna i såret.
En transportlåda bäddat med frottéhanddukar och tidningspapper. En hårsnodd hjälper att hålla höet på plats för att minska risken att det sprider sig överallt och hamnar i operationssåret. En matsäck med favoritgrönsaker som marsvinet ska få postop.
På väg till veterinären
Förbered transportburen med torra och rena filtar, dukar, lakan eller liknande, hö samt godsaker som till exempel persilja, fänkål (cvitaminrik och mild mot magen) och en bit gurka. En vattenflaska är oftast inte lönt att hänga upp. Som nyopererad vill man nog knapp röra på sig och dessutom kan flaskan droppa och blöta ner filten/duken som ligger i transportburen. För att undvika att höstrån fastnar i såret efter operationen så kan man binda upp hö i lagom höjd och minskar då också risken att det sprids överallt.
Hos veterinären
När det är dags att lämna sitt marsvin så kan man, om man vill, ställa sina sista frågor, berätta om förändringar mm. Därefter brukar man få en tid när man kan hämta sin vän igen. Tiderna kan trots allt varieras, räkna därför med att det kan också ta längre tid än planerat. Man vet aldrig om kanske komplikationer uppstår eller om marsvinet behöver längre än planerat att vakna ur narkosen.Veterinären brukar ringa upp när det är dags att hämta sitt djur och berätta hur operationen har gått. Alternativt så får du ett utskrivningssamtal på plats med råd om eftervård.
Patienten är lämnad, sista frågor inför operationen är ställda. När operationen är klar, marsvinet har vaknat till och börjat äta, bajsa och kissa, är det dags att hämta hem sin vän igen.
Efter operationen
På grund av narkosen kan marsvin inte hålla sin egen kroppsvärme mer och är känsligt för att snabb nedkylning. Därför är det livsviktig att värma dem under samt efter operationen tills kroppen är stabil nog för att kunna hålla värmen själv igen. Detta sker genom till exempel en värmefilt eller värmelampa.
När den lilla patienten har vaknat till igen är det viktigt att den får mat i sig också. Redan hos veterinären lägger man in hö och godsaker som marsvinet fick med sig i uppvakningsburen. Marsvin som inte kommer igång av sig själv tvångsmatas med Critical Care för att få igång mage och tarmar igen. När det nyopererade marsvinet är tillräckligt stabilt och har börjat äta samt bajsa och kissa så kan man hämta hem sin vän. Vanligtvis får man med sig hem en påse Critical Care (eller annat pulver för herbivorer för att kunna stödmata) samt smärtlindring och eventuellt andra läkemedel.
Dessutom brukar man få med sig hem en instruktion med tips och råd samt hur man ska medicinera.
Tveka aldrig att fråga om du något du inte förstår eller som du vill veta mer om. När du lämnar veterinären skall du kunna känna dig trygg att du har fått svar på alla frågor. Veterinären/personalen kan också visa dig hur du stödmatar ditt marsvin.
Utskrivningspapper med råd om eftervård samt smärtlindrande medicin (Metacam).
På väg hem
Även på vägen hem är det viktigt att hålla marsvinet varmt. Lägg gärna en liten värmefilt, värmekudde eller värmeflaska inlindat i en handduk i transportburen. Ha dock koll på att det inte blir för varmt heller. Drag ska självklart också undvikas. Transporten ska ske lugnt. Undvik därför gärna väger som är i dåligt skick, för snabba bromsningar med mera så att ditt djur inte skakas runt i onödan.
Hemma
Oftast går det bra att släppa tillbaka det nyopererade marsvinet när det är helt vaket igen, till sin/a kompis/ar för att främja tillfrisknandet. Att se sina kompisar äta kan vara triggande för patienten att göra det också. Dessutom kan det vara skönt att ha en kompis vid sidan om man inte mår helt bra än och behöver lite extra närhet och värme.
Skulle det vara så att kompisarna är elaka så kan man sätta det nyopererade marsvinet med bara favoritkompisen under tiden tills såret har läkt. I värsta fall måste man dela upp buren så att de åtminstone kan se varandra.
Hemma igen. Extraburen skall vara inredd med t.ex handdukar/filtar, för att minska risken att något hamnar i operationssåret. När såret är helt läkt är det dags att flytta tillbaka till vanliga buren.
Hygien
Hygienen är jätteviktig efter en operation. Spån och annat bottenmaterial kan reta och damm kan smutsa ner operationssåret. Istället för det kan man använda sig av filtar, handdukar, lakan med mera. Dessa behöver bytas några gånger om dagen så att marsvinet alltid ligger torrt och ren så länge tills operationssåret är läkt. Minst! en gång om dagen måste såret kontrolleras. Tvätta såret försiktigt men ljummet vatten eller koksaltlösning om det har blivit smutsigt. En mindre blödning brukar inte vara något problem. Större blödningar, rodnad, varigt och svullet sår ska dock inte förekomma och tyder på en infektion. Ring veterinären direkt om något känns fel. Börjar marsvinet tugga på såret/stygn kan man använda sig av en uppklippt strumpa eller tillfälligt förband.
Stödmatning
Första tiden efter operationen är marsvin rätt slöa och behöver tid för att komma igång igen. Tills dess måste man ha stenkoll och stödmata. Det kan vara bra att väga sitt marsvin före och efter stödmatningen. Vid viktminskning mellan matningar behöver man stödmata oftare, går det upp så ser man att patienten har kommit igång själv. Kontrollera också avföringen. Första dagarna kan pluttarna vara mindre än vanligt beroende på hur bra marsvinet har kommit igång. Kommer ingen avföring alls trots stödmatning kontakta veterinär omedelbart!
Critical Care (finns i flera olika sorter) brukar vara vanligast att stödmata med. Det är ett pulver som blandas med vatten. Konsistensen beror på om marsvinet äter själv eller om man behöver ge det med en spruta (CC Fine Grind är anpassat att mata med sprutan).I vissa fall vill ett marsvin inte äta alls. Detta kan tyda på att ditt djur har starka smärtor. Hör därför alltid med veterinären om ditt djur inte kommer igång efter 24 timmar eller sitter uppburrat i buren. En högre medicinering kan behövas.
Stödmatning är en viktigt del inom omvårdnad efter en operation. Första tiden efter operation kan marsvin vara slöa och behöva stödmatas med CriticalCare.
OBS: Ring alltid veterinären om du tycker att något är konstigt, såret inte verkar vara bra, marsvinet inte vill äta ock så vidare… Bättre att ringa en gång för mycket än för lite. Detta kan vara avgörande hur ditt djur klarar av hela operationsprocessen.