Skötsel

Tassar och klor

Tammarsvin kan sällan slita ner sina klor själva och därför behöver klorna klippas regelbundet. I klon finns en pulpa med blodkärl, klipp klon ett par millimeter framför denna. Klipp hellre lite och ofta än mycket och sällan, det blir mycket enklare för både dig och marsvinen. Om man är ovan kan det vara lättare att göra om man är två, en som håller i marsvinet och en som klipper, men med lite övning går det lika bra att göra det ensam. Det är viktigt att hålla stadigt i marsvinet och tassen för att inte riskera att det rycker till så att du klipper fel. Välj en klosax för smådjur eller katt när du ska klippa klorna, dessa finns att köpa i de flesta djuraffärer. Klor som inte klipps börjar växa krokigt och orsakar stort obehag för marsvinen.

Marsvinstassar ska vara mjuka och smidiga. De allra flesta marsvin får dock i vuxen ålder hudförhårdnader på tassarna. Om de lämnas kan de växa ut och nästan se ut som sporrar. Då det är just hudförhårdnader så har förstås ingen känsel i dem och man kan klippa bort dem med en vanlig nagelklippare innan de vuxit sig för långa och stora. Risken är annars att marsvinet råkar slita av dem själva vilket kan orsaka mycket smärta.
Om man vill kan man fila den sista biten av förhårdnaden med en vanlig nagelfil för att få tassen mjuk och smörja med en fet salva efteråt.

Päls

Korthåriga marsvin håller sig oftast utan problem fina i pälsen själva och behöver ingen speciell pälsvård. Vissa marsvin uppskattar dock att bli borstade med en mjuk borste, speciellt under de perioder då de fäller hår. Långhåriga marsvin har en päls som växer hela livet och denna behöver man hålla efter. Marsvinet ska aldrig ha så lång päls att de trampar på den eller riskerar att trassla in sig i den. Ställer man ut långhår i ras ska pälsen rullas när den är tillräckligt lång för det, för att inte vara i vägen för marsvinet. Klipp pälsen med en vass sax, en slö sax luggar marsvinet, eller en trimmer. Honor kan behöva klippas kortare än hanar runt rumpan eftersom de lätt kissar på sitt släp om det är långt. Då och då kan man kamma igenom pälsen, men om den behöver kammas ofta för att inte tova är den antagligen smutsig eller för lång.

Bad

Marsvin är renliga djur och håller sig i regel rena och fina själva. Ett fåtal bad om året räcker om marsvinen inte ska ställas ut, luktar illa, är smutsiga, har ohyra eller liknande.
Om du badar marsvinet inför rasutställning, tala med din uppfödare om vilka förberedelser som bör göras och vilket schampo som är lämpligast. Annars fungerar de flesta schampon utmärkt. Vattnet ska vara något varmare än fingervarmt eftersom marsvin har högre kroppstemperatur än oss människor. Var och hur man badar marsvinen är en smaksak, prova dig fram till vad som passar dig och dina marsvin bäst. Man kan bada direkt i handfatet under rinnande vatten eller med något annat försiktigt hälla vatten över marsvinet. Det absolut viktigaste vid bad är att marsvinet inte får vatten i nos eller mun eftersom detta kan leda till lunginflammation. Skölj noga ur pälsen för att få bort allt schampo, schamporester kan orsaka klåda och irritera huden.

På rumpan, precis under svanskotan, har alla marsvin en talgkörtel. Framför allt hos hanar, men ibland också hos honorm kan denna bli kladdig och behöver då tvättas. Börja med att pilla bort eventuella klumpar och massera sedan in vanligt handdiskmedel. Låt diskmedlet sitta i ett par minuter och skölj ur. Det hela kan behöva upprepas ett par gånger innan talgkörteln är helt ren.
Då marsvinet är rent torkar du det ordentligt med en handduk och fönar det sedan helt. Akta så att du inte bränner marsvinet med hårfönen. Håll en hand mellan marsvinet och fönen eller välj det kallblåsläget på den om möjligheten finns. Sätt aldrig tillbaka blöta marsvin i buren igen eftersom risken då finns att de blir sjuka.

Läs mer här: Bada marsvin och Vilket schampo ska jag använda till mitt marsvin?