I petclass kan de allra flesta marsvin vara med, oavsett bakgrund. Det krävs ingen registrering eller att marsvinen är rasrena. Det som krävs är att marsvinen är mellan 2 månader och 6 år och i bra kondition. Det betyder att dom t.ex. inte skall vara sjuka eller ha ohyra. Man får inte heller ställa ut dräktiga honor.
Petclass är en konditions- och presentationsklass. Det betyder att domaren bedömer saker som temperament, kroppsform och skötsel. Dessutom bedöms hur väl man har förberett marsvinen genom att göra dem rena och fina. Det finns ingenting som hindrar att man ställer ut samma marsvin i både rasklass och petclass på samma dag, men det kan lätt bli lite stressigt om man har flera marsvin med i flera klasser. Att ha en kompis med som medhjälpare är en bra idé.’
Du som är barn och ungdom tävlar i klassen ungdomspet. Dit anmäler du t.o.m. året du fyller 15. Ett marsvin kan bara vara med i antingen ungdomspetclass eller vanlig petclass på en utställning så om man har familjeägda djur så får man välja vem som ska visa marsvinet och därmed vilken klass som man ska anmäla i.
Honor och hanar tävlar i olika åldersindelade klasser. De bästa i varje klass kan tilldelas silverkort. När ett marsvin fått tre silverkort får det titeln GuldPet. Mot slutet av dagen tävlar de bästa marsvinen mot varandra i en final. I petclass brukar det dessutom ofta dels ut olika hederspriser.
Förberedelser för petclass
Mycket av förberedelserna är sådana självklara saker som man gör varje dag hemma med sina marsvin. Man pysslar med dem så att de blir tama och trevliga. Man ser till att de får bra foder och mycket motion. Man klipper klor, sköter pälsen regelbundet o.s.v. Kort sagt, att sköta sina marsvin bra varje dag hemma är sådant som lönar sig. Något man också kan göra är att öva marsvinet på att sitta på ett bord med ett halkfritt underlag, t.ex. en handduk, samtidigt som man smeker det så att det känner sig tryggt och kanske ger någon godbit. Man kan också öva marsvinet så att det är vant att man tittar på dess framtänder.
Några dagar innan utställningen klipper man klorna noggrant. Förhårdnader på tassarna är vanligt och dessa kan man klippa eller fila bort. Smörj gärna tassarna med någon fet kräm.
Dagen innan utställningen skall marsvinet badas. Hanar har en körtel på bakdelen som utsöndrar ett segt sekret. Om man duttar på handdiskmedel och väntar någon timme är det lättare att få den ren. Ett annat tips är att först använda matolja för att lösa upp sekretet, för att sen tvätta med handdiskmedel.
När man badar marsvin ska man använda ljummet vatten. Man kan använda sitt vanliga schampo om det inte är för starkt parfymerat eller ett hundschampo. Skölj mycket noga och torka med handduk. Sedan blåser man marsvinet torrt med hårtork/blås. Akta så att du inte bränner marsvinet!
Även ytterörat ska göras rent. Våtservetter för babys brukar vara ett tips. Om man är försiktig kan man använda tops och eventuellt lite olja.
En utställning tar ganska lång tid. Därför är det bra att ta med matsäck till både djur och människor.
Till sist. Glöm inte att ditt marsvin är det allra bästa och finaste hur det än går på utställningen. Lycka till!
Här förklarar en petclassdomare och hennes domaresekreterare hur det går till på utställningen.